Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

PROJEKT FINANCIRA:


DETALJI PROJEKTA

Vrsta projekta: Znanstveno-istraživački projekti

Financijer: Europska komisija - Erasmus+ kompetitivno projektno financiranje: Sport - ID 101089829

Trajanje projekta: 01.01.2023 - 31.12.2025

Iznos financiranja: 400.000,00 EUR 

Koordinator: Sveučilište u Ljubljani

Partneri: University of Ljubljana (koordinator), University of Granada, University of Zagreb, University of Bozen, University of Jyväskylä, University of Tartu, University of Belgrade, University of Lisbon, European Physical Education Association, International Sport and Culture Association

Voditelj projekta: Jurak, Gregor

Uloga KIF-a: Partner

Voditelj projekta za KIF: Podnar, Hrvoje

Suradnici: Sorić, Maroje


Praćenje tjelesne spremnosti kao poticaj unaprjeđenju tjelesne pismenosti djece i adolescenata: FitBack4Literacy

 

FitBack4Literacy okuplja 10 partnerskih institucija iz Europe te surađuje s brojnim međunarodnim organizacijama, teži proširivanju Fitback mreže (www.fitbackeurope.eu; Erasmus+ projekt) u istraživačkim, obrazovnim i sportskim sektorima. Glavni cilj ovog projekta je razviti i testirati otvorenu internetsku platformu za praćenje tjelesne spremnosti. Platforma će omogućiti pružanje bitnih povratnih informacija odgajateljima, djeci, mladima i roditeljima kako bi se izravno unaprijedio razvoj tjelesne pismenosti za sve. Tjelesna pismenost predstavlja integrirani pristup tjelesnom, socijalnom, kognitivnom i emocionalnom razumijevanju, koji pojedinci razvijaju kako bi održavali zdravu tjelesnu aktivnost kroz život.  

 

FitBack4Literacy usmjerava svoje napore na lokalne zajednice, poput škola i sportskih klubova, te nastoji:  

  1. Aktivno uključiti nastavnike i trenere u proces unapređenja postojećeg Fitback sustava, kreirajući toolkit za tjelesnu pismenost s izvještajima i obrazovnim materijalima. 

  1. Iskoristiti podršku međunarodnih sportskih i obrazovnih udruženja kako bi se potaknulo veće prihvaćanje i razumijevanje važnosti tjelesne spremnosti, smanjujući pritom stigmu vezanu za njeno testiranje. 

  1. Procijeniti poboljšani FitBack sustav, uključujući višejezični alat za unaprjeđenje tjelesne pismenosti, koji će biti evaluiran na različitim europskim lokacijama.  

 

Kroz ovaj projekt, FitBack4Literacy želi ponuditi inovativan alat koji će podržati nastavnike, trenere i mlade u cijeloj Europi u nastojanju da unaprijede tjelesnu pismenost. Uz to, FitBack4Literacy odražava i doprinosi ciljevima održivog razvoja UN-a, promičući zdravstvene i pozitivne ishode za mlade diljem kontinenta. 

 

Izjava o odricanju od odgovornosti: Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.