Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

SEKCIJA HOKEJA NA TRAVI ZA STUDENTICE KINEZIOLOŠKOG FAKULTETA

Kratka povijest 1. generacije sekcije

U suradnji s glavnim trenerom HAHK Mladost Nikolom Hanžek, mag. cin. i Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu u jesen 2012. godine s ciljem osnivanja Sekcije hokeja na travi za studentice, u slobodnim terminima nastave iz predmeta OKT (ž) provodi se prva demonstracija hokeja na travi za studentice prve i druge godine studija.

Pod stručnim vodstvom glavnog trenera kluba HAHK Mladost, Nikole Hanžeka, mag. cin. praktičnu prezentaciju provodili su tadašnji igrači seniorske ekipe upoznajući studentice s osnovama hokeja na travi, pravilima te aktivnim sudjelovanjem i osnovnim elementima rukovanja palicom za hokej.

Nakon iznimno uspješnih demonstracija na kojima je prisustvovalo nešto manje od 100 studentica i ponovljene demonstracije krajem mjeseca veljače 2013. godine, osnovana je ekipa Sekcije hokeja na travi koju su činile 17 studentica: (prve godine) - Tena Matolić (kapetanica ekipe), Marijana Orešić, Lana Šemovčan, Nevena Blanuša, Martina Petretić, Dora Lagančić, Matea Car, Mateja Baršić, Lea Biloglav; (druge godine) Marija Penava, Matea Trošelj, Antonija Olujić, Nada Živković, Kristina Šitum, Monika Vajdić, Iva Zlomislić (golmanica) i Barbara Petrenović.

Trener Nikola Hanžek uz pomoćne trenere Hrvoja Fijuceka (trenera golmana) i Tina Matkovića, provodili su treninge u dogovoru sa studenticama u vrijeme i pauzama nakon i između njihovih predavanja na Fakultetu, dva puta tjedno po sat vremena.

Neposredno nakon prvog mjeseca od početka treniranja, u sklopu održavanja memorijalnog turnira ˮIvo Zlatarˮ, 23. ožujka 2013. godine studentice su već odigrale svoju prvu utakmicu. Utakmica prijateljskog karaktera odigrana je protiv ekipe HK Zelina iz Sv. Ivana Zeline, mladih igračica dugogodišnjih hokejašica sa znatno više sportskog iskustva i znanja. Studentice SKIF-a (skraćenica za Sekciju Kineziološkog fakulteta) pobijedile su rezultatom 2:0, uz iznimno veselje, a oba pogotka zabila je Mateja Baršić.

U proljeće te sezone 2012./13. godine u dogovoru sa Hokejskim savezom prihvaćen je zahtjev da ekipe SKIF-a pod imenom Mladost KIF sudjeluje u prvenstvu Hrvatske, kao ekipa izvan konkurencije za naslov prvakinja Hrvatske.

Prva utakmica odigrana je protiv tadašnjih višegodišnjih prvakinja Hrvatske HK Zrinjevac i završila je rezultatom 0:13 za ekipu HK Zrinjevac. Sljedeću utakmicu su studentice odigrale protiv ekipe HAHK Mladosti koja je završila rezultatom 0:2 u koristit protivnica. Treća željno očekivana utakmica odigrana 13. svibnja 2013. godine protiv HK Zelina za koju su se treneri i studentice s posebnim entuzijazmom pripremali i koja je završila pobjedom od 3:1 za Mladost KIF-a.

Iste godine studentice su sudjelovale u odigravanju kupa Hrvatske za tekuću sezonu 2012./13. godine u kojoj su izvučeni parovi: HK Zrinjevac/HK Zelina te HAHK Mladost/Mladost KIF. Obje utakmice polufinala kupa Hrvatske pobijedila je ekipa HAHK Mladosti s rezultatima: 0:6 (28.05.2013.) i 1:4 (5.06.2013.).

U nastavku prvenstva Hrvatske u dogovoru s glavnim trenerom prve ekipe HAHK Mladosti sve su studentice sudjelovale u utakmicama finala koje je ta ekipa igrala protiv HK Zrinjevca. Pobjedom u obje utakmice u sezoni 2012./13. godini HK Zrinjevac osvaja naslov prvakinja Hrvatske.

U narednim mjesecima uslijedile su prijateljske utakmice protiv reprezentacije Hrvatske do 18 godina (U18). Iako su igrale protiv reprezentacije igračica nešto mlađima od sebe no s puno više iskustva studentice su bile izuzetno motivirane što je u prvoj utakmici završilo pobjedom za ekipu SKIF-a i izjednačenim rezultatom u drugoj utakmici.

Početkom nove akademske godine / semestra 2013./14. godine, prelaska studentica na višu godinu studija zbog studentskih obaveza smanjuje se broj igračica sa početnih 17 na njih 14. Ekipa Mladost KIF prijavljuje se regularno u prvenstvo Hrvatske. U jesenskom dijelu sezone PH sudjelovale su 4 ekipe iz Hrvatske HAHK Mladost, Mladost KIF, HK Zelina, HK Zrinjevac i ekipa iz HK Moravske Toplice (Slovenije).

Nakon završenog jesenskog dijela sezone u pauzi do proljeća studentice sudjeluju u odigravanju dvoranskog prvenstva Hrvatske, susrećući se s novim pravilima sličnog, no ipak potpuno drugačijeg sporta. Tijekom tog razdoblja ekipa trenira na terenu SRC Mladosti te u kasnim terminima na Kineziološkom fakultetu, dvorani 5, no bez palica.

Na dvoranskom turniru u Sv. Ivanu Zelini ekipa Mladost KIF te godine sudjeluje uz 8 prijavljenih ekipa ostvarujući jednu pobjedu protiv ekipe s Trešnjevke, te završavaju turnir na 7. mjestu.

Te dvoranske godine studentice: Monika Vajdić, Nevena Blanuša, Iva Zlomislić, Dora Lagančić, Tena Matolić te Matea Car na poziv izbornika Siniše Peranića ulaze u širi krug seniorske ekipe reprezentacije Hrvatske. Odrađujući pripreme s ostalim djevojkama iz reprezentacije, odlaze na prijateljske tunire u Sloveniju i Italiju. Nakon finalnog odabira ekipe za reprezentaciju Hrvatske studentice Iva Zlomislić (golmanica), Monika Vajdić te Nevena Blanuša, zajedno s ostalim djevojkama osvajaju prvo mjesto 3. jakosne skupine Europskog prvenstva na turniru (Euho hockey Indoor Nations Championship III) koji se odigravao u Poreču 24.-26.01.2014. godine. Na turniru su sudjelovale uz reprezentaciju Hrvatske, reprezentacije Turske, Portugala, Švedske i Bugarske.

Početkom proljeća nakon godinu dana od osnivanja Sekcije hokeja na travi Kineziološkog fakulteta sudjelovanjem na memorijalnom ˮIvo Zlatarˮ u organizaciji HAHK Mladosti, ekipa obilježava svoju 1. obljetnicu.  

U naredim mjesecima odigrava se proljetni dio sezone prvenstva Hrvatske.

Na završetku sezone u mjesecu lipnju 2014. godine u dogovoru glavnog trenera HAHK Mladosti Nikolom Hanžekom i njegovim dugogodišnjim prijateljem, tada već izbornikom muške reprezentacije Hrvatske, Nizozemcem Gilesom Van Hesternom organizira se suradnja kojom studentice (osobnim izborom) odlaze u nizozemske klubove u Amsterdam i Bredu na 10 dana. Te iste godine u mjesecu kolovozu studentice Monika Vajdić, Tena Matolić , Iva Zlomislić i Martina Petretić su provele 5 dana u Amsterdamu, sudjelovale na treningu i zaigrale utakmicu za ekipu HK H.I.C – a iz Amsterdama.

U Nizozemskoj su sudjelovale na treninzima s ekipom u HK Push Breda iz Brede, te je studentica Martina Petretić je prisustvovala tečaju za mlade trenere (Euro hockey Coaches 4 Europe) u organizaciji Europskog hokejskog savez. Studentice su se nakon putovanja vratile motivirane i pune želje za nastavkom bavljenja ovim divnim sportom.

Tijekom proljetnog dijela sezone trener Nikola Hanžek susreće se s nizom novih problema, skoro 60% studentica zbog studentskih i ostalih obaveza odustaje, što je dovelo egzistenciju ekipe Mladost KIF u pitanje za sljedeću sezonu. U dogovoru s klupskom upravom HAHK Mladosti odlučeno je da se preostale studentice ekipe na jesen 2014. godine priključe ekipi seniorki HAHK Mladosti, koja nakon toga osvaja dvoranska prvenstva i prvenstva Hrvatske od 2014. do 2019. godine. Sudjelujući na raznim kupovima prvaka diljem Europe: Gibraltara, Portugala, Škotske, Francuske, Češke, Slovačke, Ukrajine, Slovenije, Srbije.

Studentice Monika Vajdić, Dora Lagančić, Iva Zlomislić te Martina Petretić još uvijek aktivno igraju u HAHK Mladosti, te su članice ženske reprezentacije Hrvatske koja se pobjedom 2014. godine plasirala u višu 2. jakosnu skupinu Europe u kojoj su i danas. Dugogodišnje su trenerice djevojčica i dječaka mlađih kategorija HAHK Mladosti, te svoje studentske obaveze sa lakoćom savladavaju.


1. mjesto 3. jakosne skupine...

studentica Iva Zlomislić (leži), u donjem redu treća s lijeva je Monika Vajdić i do nje Nevena Blanuša

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Forum
Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.