Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

Sekcija preživljavanje u prirodi

O Sekciji

Cilj rada ove sekcije kineziologa jest proučavanje, sistematizacija i širenje korisnih znanja koja mogu osigurati zadovoljenje osnovnih ljudskih potreba održivim korištenjem prirodnih Zemljinih resursa te tako život i preživljavanje. Ovaj cilj se uglavnom ostvaruje boravkom u prirodi zainteresirane grupe kineziologa, studenata i nastavnika Kineziološkog fakulteta – ljubitelja onog dijela Zemlje koju čovjek nije pretjerano ili uopće mijenjao te u situacijskim uvjetima na tim mjestima, gdje je sve lakše shvatljivo, zajedno stječu znanja koja uz malo alata i tjelesnog rada osiguravaju život. Pritom članovi Sekcije zajedno nastoje bolje razumjeti temeljne Zemljine zakone i nastoje promicati ekološku svijest među svim studentima i nastavnicima kineziologije.
 

Elementi tehnike

I evo ukratko, malo konkretnije čemu se radi. Bez obzira da li se radi o planiranom boravku u prirodi ili o stresnoj situaciji u kojoj treba preživjeti oslanjajući se na vlastita znanja, nešto alata i vlastiti tjelesni potencijal u korištenju Zemljinih prirodnih resursa, ili možda o preživljavanju koje se odvija u kontroliranim uvjetima i prilagođeno, nekoliko je skupova osnovnih elemenata tehnike preživljavanja, uglavnom primitivnih ljudskih znanja. To su:


1. Izrada zaklona i skloništa
2. Potpala, kontrola i sigurno korištenje vatre
3. Opskrba vodom u prirodi
4. Opskrba hranom u prirodi (sportski ribolov, lov lukom i strijelom, skupljanje samoniklog jestivog bilja)
5. Orijentacija i navigacija u prirodi
6. Signalizacija i komunikacija u prirodi
7. Prva pomoć u prirodi
8. Higijena i sanitarije
9. Sigurnost u prirodi (izbjegavanje neželjene interakcije s prirodom u najširem smislu; biljkama, životinjama, vremenskim uvjetima, terenom)
10. Korištenje odjeće i opreme za boravak u prirodi (ruksak, odjeća, obuća, šatorsko krilo, konop)
11. Pravilna tehnika, sigurno korištenje i održavanje alata

 

Svaki od ovih skupova znanja sadrži raznovrsne tehnike koji će u zavisnosti od situacije u kojoj se čovjek nalazi u najširem smislu osigurati homeostazu (održavanjem normalne tjelesne temperature, osiguravanjem normalne vrijednosti gustoće tjelesnih tekućina i dostatne količine hranjivih tvari), sigurno kretanje i komunikaciju s drugima. Sve su tehnike smještene i na skali intenziteta u odnosu na stresnost situacije i na toj skali nalaze se između planiranog života u prirodi – npr. rekreacijskog kampiranja i na suprotnoj strani te skale preživljavanja u prirodi nakon bilo kakve prometne katastrofe, elementarne katastrofe ili neplaniranog ishoda u obavljanju vojne zadaće. Tako npr. ako je u pitanju upotreba vatre u prirodi, ona varira od kuhanja na modernim plamenicima koji funkcioniraju na različita plinska i tekuća goriva (ili grijanja, i signalizacije sličnom opremom) što je prisutno u rekreacijskom kampiranju ili istraživačkim ekspedicijama do, na drugoj strani te skale, kuhanja i grijanja otvorenom vatrom koja je potpaljena nekom od primitivnih metoda (hand drill, pump drill, bow drill, optičkom metodom potpale) što može biti potrebno u situaciji nakon katastrofe bilo kojeg tipa u kojoj život manje ovisi o opremi, jer najčešće nije dostupna, a više o znanju.
 

Preživljavanje u prirodi u kineziologiji

Elementi tehnike koji mogu osigurati život i preživljavanje u prirodi platforma su za provedbu bilo kojeg programa koji zahtijeva prirodno i divlje okruženje. To mogu biti kineziološki programi, ali i programi s umjetničkim sadržajima, ili profesionalni programi, npr. vojni. Sasvim konkretno ova znanja kineziologu mogu biti korisna u:

 

1. U provođenju programa Škole u prirodi koja je dio plana i programa redovne nastave učenika razredne nastave
2. U sudjelovanju u radu Izviđača, i to sekcije izviđača kao školske izvannastavne aktivnosti, ili u programima Saveza izviđača Hrvatske
3. U Izletništvu i Turama kroz prirodu u sustavu obrazovanja, poslovanja ili bilo gdje drugdje
4. U organizaciji Rekreacijskog kampiranja odraslih
5. U provođenju programa Team building preživljavanja koje je prilagođeno i odvija se u kontroliranim uvjetima
6. U Radnima terapijama osoba oštećena zdravlja uz korištenje primitivnih tehnologija
7. U Kondicijskim pripremama sportaša uz korištenje primitivnih tehnologija
8. U Sigurnosnom sektoru, u razvoju situacijskih programa u vojsci i policiji
9. U Urgentnim situacijama (nakon teških prometnih nesreća ili elementarnih nepogoda) u programima Državne uprave za zaštitu i spašavanje
10. U Ekspedicijskim istraživanjima u prirodnim i društvenim znanostima


Obavijesti
Repozitorij
Forum
Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.