Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

Laboratorij za borilačke sportove

VODITELJ LABORATORIJA: prof. dr. sc. Hrvoje Sertić, prof. dr. sc. Mario Baić

PROMO VIDEO LABORATORIJA.

AKTIVNOSTI LABORATORIJA:

  • u uskoj vezi s Sportsko-dijagnostičkim centrom Kineziološkog fakulteta
  • po potrebi uspostavlja se uska suradnja ovoga laboratorija s nacionalnim reprezentacijama, savezima i klubovima iz različitih borilačkih sportova (hrvanje, judo, boks, kickboxing, karate, taekwondo)

OPREMA:

  • dio opreme odnosi se na testiranje bazičnih sposobnosti i znanja, a dio na testiranje specifičnih sposobnosti i znanja iz borilačkih sportova: hrvačka strunjača i judo tatami, set za olimpijsko dizanje utega (olimpijska šipka za dizanje utega, ploče, platforma za olimpijsko dizanje utega), girje, bugarske vreće, trenažne lutke različite težine, mjerač skoka u vis, mjerač okretnosti u skoku, digitalna vaga, medicinske lopte različitih težina, preče za zgibove, uže za penjanje, kimono za penjanje, tapecirana daska za podizanje trupa, debele strunjače za amortizaciju, tenziometrijska platforma, vreće za boks, rukavice za sparing, rukavice za vreću, itd.
  • Laboratorij za borilačke sportove je u uskoj svezi s ostalim segmentima Sportsko-dijagnostičkog centra Kineziološkog fakulteta, te se u slučaju potrebe za dijagnostikom koja uključuje i mjerenja primitaka kisika ili maksimalnog primitaka kisika koristi i jedan od uređaja za analizu.

PROJEKTI:

  • Projekt doktorske disertacije mr.sc. Ivice Bilitića pod naslovom “Socijalna okolina i sudjelovanje mladih u hrvanju“
  • Projekt doktorske disertacije Nikole Starčevića, mag. cin. pod naslovom: “ Povezanost početaka tehničko-taktičkih elemenata s plasmanom vrhunskih hrvača klasičnim načinom na Olimpijskim igrama”

Laboratorij i sva oprema su u funkciji znanstvenih istraživanja i doktorskih disertacija te mnogobrojnih diplomskih radnji studenata iz borilačkih sportova. Po potrebi uspostavlja se uska suradnja ovoga laboratorija s nacionalnim reprezentacijama, savezima i klubovima iz različitih borilačkih sportova (hrvanje, judo, boks, kickboxing, karate, taekwondo,…) i financijskim programima kvalitetnih i vrhunskih sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora u vidu testiranja, prezentacija, radionica i seminara. Gotovo svi znanstveni radovi objavljeni u području primijenjene znanosti u borilačkim sportovima u posljednjih 5 godina, mjerenja su vršili u suradnji s Kineziološkim fakultetom odnosno u prostoru i s opremom laboratorija za borilačke sportove. Jedan od najznačajnih takvih projekata je i projekt „Praćenje antropoloških statusa djece u hrvačkim sportovima“ voditelja prof. dr. sc. Hrvoja Sertića, koji je odobren i od Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta – Republike Hrvatske.

Potrebno je istaknuti da je već sada  laboratorij je preko Kineziološkog fakulteta povezan s (International network of wrestling rechearchers) međunarodnim udruženjem hrvačkih znanstvenika, znanstvenom komisijom svjetske hrvačke federacije (United world wrestling), (International association sport kinetics International judo reasrcher association) međunarodna judo asocijacija istraživača, komisije za edukaciju i znanost Europske judo federacije. Naša Katedra za borilačke sportove (polistrukturalne aciklične sportove) je suorganizator Europskih i svjetskih znanstveno stručnih konferencija i simpozija te također usko povezana sa praksom u vidu izrade i provedbe plana i programa rada Hrvatskih reprezentacija u borilačkim sportovima.