Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

3rd EUROPEAN SCIENCE OF JUDO RESEARCH...

Već drugu godinu zaredom Hrvatska ugošćuje najeminentnije znanstvenike i stručnjake iz područja Juda u okviru znanstveno-stručne konferencije: „Primjenjiva istraživanja u Judu“.

Konferencija se održala u Poreču, 20. i 21. lipnja 2016. godine u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog judo saveza i Europske judo unije.

Konferenciju je otvorio predsjednik Europske judo unije gospodin Sergey Soloveychik kojemu je prof.dr.sc.Hrvoje Sertić, ispred Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uručio priznanje za izuzetan doprinos u razvoju juda u Hrvatskoj akademskoj zajednici.

Sudionici iz 12 zemalja Svijeta (Japan, Portugal, Austrija, Norveška, Španjolska, Italija, Poljska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Velika Britanija, Turska i Hrvatska), su tijekom konferencije predstavili 40 radova u okviru tri sekcije: oralne sekcije, praktične sekcije i poster sekcije.

Ovogodišnji pozvani predavači u punom su smislu bili poveznica znanosti i struke:

  1. Pierantozzi Emanuela, višestruka prvakinja Europe i Svijeta te nositeljica dvije olimpijske medalje, a sada predavčica na University of Genoa, prezentirala je dva rada: Prvi u oralnom dijelu konferencije -„The transition to newaza in a sample of high level judo competition“, a drugi kroz teoretsko praktično predavanje – „Didactic and training of the transition phase in the system of attack“.
  2. Wieslaw Blach, Europski prvak i brončani sa Svjetskog prvenstva, a sada profesor na Akademy of Physical Education Wroclaw, predstavio je rad:„An estimation of effort's intensity during the competition and training in female judo on the basis of determining a concentration of lactic aci din blood“.
  3. Luis Monteiro, profesor na Universidade Lusofona de Humanidades e Technologias u Lisabonu prezentirao je rad na temu: „Analysis of rate force development, power and resistance explosive strength indicators in top elite vs. Elite male judokas“.

Kako je konferencija bila uklopljena u program Judo festivala koji se održavao u Poreču od 20. do 30. lipnja, a koji je obuhvaćao mnoge događaje poput: olimpijskog trening kampa, Veteranskog Prvenstva Europe u Judu, Judo and Family programa, trening kampova za judaše do 15 godina i dr.; iskoristili smo priliku te znanstvena i stručna istraživanja približili trenerima i sportašima koji bi od ovih spoznaja trebali imati najviše koristi.

Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da smo se i u drugom izdanju naše znanstveno-stručne judo konferencije predstavili u najboljem svjetlu, a u što su dokazali mnogi izuzetno pozitivni komentari ovogodišnjih sudionika.

Popis obavijesti