Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

O djelatniku

izv. prof. dr. sc. Dajana Zoretić

Zvanje: izvanredni profesor

Soba:
39
Konzultacije:

Dogovor putem e-maila

Zavod/služba :
Zavod za kineziologiju sporta
Godina diplomiranja:
2007.
Godina doktoriranja:
2013.
Na zavodu od:
2007.

Nastava

integrirani prijediplomski i diplomski

diplomski

prijediplomski

Rezultati studentske ankete

Izvješće o provedenoj anketi za procjenu nastavnika Studentsko vrjednovanje nastave zimski semestar 2018./2019.  - 4,86

Životopis

Dajana Karaula (Zoretić) je rođena 30.04.1984. u Rijeci, Hrvatica, državljanka RH.

Školovanje: Osnovnu školu i Salezijansku klasičnu gimnaziju završila je u Rijeci. Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisala je 2002. godine na kojem je diplomirala u listopadu 2007. godine. Poslijediplomski doktorski studij za znanstveno usavršavanje iz kineziologije, područje društvenih znanosti, znanstveno polje kineziologije, grana kineziologija sporta, upisala je 2009. godine, na kojemu je položila sve ispite s prosjekom ocjena 4,88. Doktorski rad pod naslovom „UTJECAJ HIPERKAPNIJSKO-HIPOKSIČNOGA TRENINGA NA IZVEDBU 100 METARA TEHNIKOM KRAULA KOD VRHUNSKIH PLIVAČA“, uspješno je obranila 19. studenoga 2013. godine, na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završava studij za izobrazbu trenera (SCIT) smjer Ronjenje. Zadnja je godina (5.godina) na studiju komunikacijskih znanosti i odnos s javnošću na Visokoj školi Bernays.

Nastavna djelatnost, opis kretanja u struci: Na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zaposlena je od 2007. godine, kao asistentica na predmetu Plivanje. Nositeljica je predmeta  Metodika poučavanja plivanja i izbornog predmeta Ronjenje na dah te sudjeluje u nastavi na predmetima: Sportsko plivanje i izbornom modulu Plivanje (Metodika treninga u plivanju, Antropološka analiza u plivanju, Povijest, pravila i organizacija plivanja, Kineziološka analiza plivanja, Metodika tehničke i taktičke pripreme u plivanju 1, Metodika kondicijske pripreme u plivanju 1, Kineziološka analiza plivanja 1. Preko ERASMUS+ programa od 14.11. do 28.02. gostovala je na Fakultetu za Sport, Sveučilište u Ljubljani i na predmetu Plivanje 1 održala je 95 sati predavanja i vježbi. 

Nagrade i priznanja: Nagradu za najbolju sportašicu Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobila je 2005. godine. Bila je članica plivačkog tima na Europskim prvenstvima i Mediteranskim igrama te je bila stipendistica za Olimpijske igre u Pekingu. Osvajačica je srebrne medalje na MEDITERANSKIM IGRAMA i bila je polufinalistica na EP-vima. Bila je vrhunska  sportašica I. kategorije prema kriterijima Hrvatskog olimpijskom odbora u sportu Ronjenje na dah. Višestruka je rekorderka Hrvatske i dvostruka viceprvakinja Svijeta. Bila je kondicijska  trenerica juniorske vaterpolo Hrvatske reprezentacije (U20) s kojima je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2013. godine te su dobitnici prestižne nagrade Dražen Petrović za 2013. godinu u kategoriji najuspješnije muške ekipe. Te je 2014. godine sa juniorskom vaterpolo reprezentacijom osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu (U20).

Zajedno s prof.dr.sc. Grčić-Zubčević dobitnica je nagrade za najbolji stručni rad u 2012. godini na 21. Ljetnoj školi kineziologa Republike Hrvatske pod naslovom 'Intenzifikacija u procesu poduke neplivača'. Isto tako je 2014. godine s prof.dr.sc. Grčić-Zubčević dobitnica nagrade za najbolji znanstveni rad u području edukacije na 23. Ljetnoj školi kineziologa Republike Hrvatske pod naslovom 'Razlike u uspješnosti učenja plivanja Halliwickovim konceptom kod djece s tjelesnim invaliditetom i djece s intelektualnim poteškoćama'.

Povodom obilježavanja 51. i 52. obljetnice Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dodijeljeno joj je priznanje za osobite uspjehe u sportu odnosno sportska postignuća u akademskoj 2009./2010. i 2010./2011. godini.

Od 2015. godine radi u stručnom stožeru Vaterpolskog kluba Jug CO – Dubrovnik s kojim je osvojila Kup Hrvatske, Triglav ligu, Prvenstvo Hrvatske, Europsku ligu prvaka i Super Cup. Od 2016. godine radi u stručnom stožeru Vaterpolu kluba Steau - Bukurešt, Vaterpolo kluba Strasbourg - Francuska te je od 2019. u stručnom stožeru vaterpolo reprezentacije Gruzije i u stručnom stožeru Vaterplolo kluba Dinamo Tbilisi - Gruzija. Godine 2016. dobila je nagradu za najboljeg kondicijskog trenera Hrvatske. Na 8. konferenciji „International Scientific Conference on Kinesiology“ dobila je nagradu „Miloš Mraković” Young Investigators’ Awards za rad:  The effects of plyometric training followed by training cessation on motor performance. 

Znanstvena djelatnost: Znanstvenu karijeru započinje 2009. godine upisom na doktorski studij Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom poslijediplomskog studija te nakon njega, aktivno je sudjelovala na većem broju međunarodnih znanstvenih i znanstveno-stručnih konferencija o čemu svjedoče napisani i objavljeni radovi. 

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.
Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.

Profesionalni interesi i članstva

Poduka neplivača djece, odraslih i osoba s invaliditetom (tjelesnim i mentalnim oštećenjem), dišni sustav u plivanju, analize sadržaja, kondicijska priprema vodenih sportova 

Izabrani projekti

ERASMUS+project LETSWIM Enabling adequate physical activity and improving social inclusion
for children and adults with disabilities through swimming

Project partners: Plivački klub Natator, Croatia coordinator of the project, Stowarzyszenie Plywania i Terapii w Wodzie „Halliwick Polska”, project partner, International Halliwick Association, Denmark project partner, Plavalni klub Velenje, Slovenia project partner, Sportsko udruženje Halivik, Serbia, project partner. 

Our project („Enabling adequate physical activity and improving social inclusion for children and adults with disabilities through swimming” / LET’S SWIM) is focused on

(1) individuals with disabilities aiming to offer them equal opportunity in swimming and tool for social inclusion and to motivate them, through swimming, to get and stay engaged into sport and be physically active and on

(2) swimming organizations and their coaches aiming to share knowledge and experience about application of Halliwick Concept, to raise awareness about and to further upgrade relevant traits, coaches’ knowledge, competencies and skills necessary for coaching children and adults with disabilities as well as to increase competencies in organization of very specific competition, called Gala2, that enables people with and without disabilities to swim/compete together thus securing continuous motivation for people with disabilities to get and stay engaged into sport. 

With LET’S SWIM project we want to promote swimming sport as health enhancing physical activity and as a powerful tool for providing equal opportunities and enabling better social inclusion for individuals with disability.

Povijest zaposlenja

1.12.2007.  asistentica na predmetu "Plivanje"

1.12.2014. poslijedoktorand na predmetu "Plivanje"

1.12.2017. docentica

Hobiji i osobni interesi

ronjenje na dah i ronjenje s bocama, podvodni ribolov, slobodno penjanje i volontiranje s osobama s invaliditetom