Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

O djelatniku

prof. dr. sc. Mario Baić

Zvanje: redoviti profesor

Funkcija: Dekan

Soba:
136
Konzultacije:

Ponedjeljkom od 13:00 do 13:30 sati putem e maila ili telefona, a od 13:30 do 14:00 u hrvačkoj dvorani, te druge dane po prethodnom dogovoru.

Telefon:
+35813658736
Telefon kućni:
1736
Zavod/služba :
Zavod za kineziologiju sporta
Godina diplomiranja:
1999.
Godina magistriranja:
2003.
Godina doktoriranja:
2006.
Na zavodu od:
2007.

Nastava

integrirani prijediplomski i diplomski

diplomski

prijediplomski

Životopis

Izv. prof. dr. sc.  Mario Baić, rođen 26.02.1974. u Zagrebu, oženjen, otac jednog djeteta, Hrvat.

 

Školovanje: Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Diplomirao je na Fakultetu za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu 1999.g. pod mentorstvom dr. sc. Josipa Marića, uz dopunsku stručnu kvalifikaciju za rad u hrvanju. Nakon završetka redovnog studija upisao je poslijediplomski specijalistički studij iz hrvanja. Stručni ispit za zvanje profesora tjelesne i zdravstvene kulture položio je 2001. godine. Pod mentorstvom dr.sc. Josipa Marića i komentorstvom dr. sc. Włodzimierza Staroste 2003. g. obranio je magistraski rad. Doktorsku disertaciju pod mentorstvom dr.sc. Hrvoja Sertića i komentorstvom dr. sc. Włodzimierza Staroste obranio je na Kineziološkom fakultetu 2006. godine.

 

Nastavna djelatnost, opis kretanja u struci: Nakon završetka Fakulteta za fizičku kulturu kraće vrijeme (1999. godine) radio je u Hotelijersko-turističkoj školi u Zagrebu kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture. Od 2000. do 2007. godine radio je kao profesionalni trener hrvanja u Hrvačkom klubu Metalac. Na Kineziološkom fakultetu aktivno je sudjelovao u radu znanstveno-istraživačkog projekta „Praćenje promjena antropološkog statusa djece u hrvačkim sportovima“, voditelja projekta dr. sc. Hrvoja Sertića, a bio je i demonstrator i vanjski suradnik na predmetima Hrvanje i Borilački sportovi.

Krajem 2007. godine zaposlio se kao viši asistent na predmetu Hrvanje na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sredinom 2009. godine izabran je u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika. Nastavne obaveze za trajanja radnog odnosa na Kineziološkom fakultetu izvršava sudjelovanjem u nastavnom procesu na predmetima Hrvanje, Kineziološka analiza hrvanja, Antropološka analiza hrvanja i Borilački sportovi.  Uz navedeno, dr. sc. Mario Baić predaje i na Studiju za izobrazbu trenera iz hrvanja pri Odjelu za izobrazbu trenera Društvenog veleučilišta u Zagrebu. Sadržajno i metodički je sudjelovao u unapređenju sveučilišne i veleučilišne nastave na predmetu Hrvanje, te svim specijalističkim predmetima izbornog smjera Hrvanje. Krajem 2011. godine zaposlio se kao nastavnik u znanstveno-nastavnom zvanju i na radnom mjestu docenta na predmetu Hrvanje na Zavodu za Kineziologiju sporta Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2013. do 2017. godine obavljao je funkciju prodekana za nastavu i studente na Kineziološkom fakultetu, kao i funkciju predsjednika više povjerenstava (Povjerenstva za nastavu i studentska pitanja, Povjerenstva za upravljanje kvalitetom..) te člana Radne skupine za studijske programe na Sveučilištu u Zagrebu. Krajem 2017. godine zaposlio se kao nastavnik u znanstveno-nastavnom zvanju i na radnom mjestu izvanrednog profesora na predmetu Hrvanje na Zavodu za Kineziologiju sporta Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izv. prof. dr. sc. Mario Baić, trenutno je jedan od nositelja predmeta Primijenjena kineziologija i pravo na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao i član Povjerenstava Ministarstva znanosti i obrazovanja za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije iz polja kineziologije u Republici Hrvatskoj. Od 2017. godine obavlja funkciju savjetnika dekana za osiguranje i unapređenje kvalitete, ECTS koordinatora pri Uredu za međunarodnu suradnju, te predsjednika ili člana više povjerenstava (Povjerenstvo za karijerno savjetovanje, Povjerenstva za nastavu i studentska pitanja, Povjerenstva za znanstveni rad i etiku, Povjerenstva za upravljanje kvalitetom, Povjerenstvo za normativnu djelatnost..) Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Stručna djelatnost: Sportom se bavi od rane mladosti, a osim hrvanja, kraće vrijeme trenirao je vaterpolo, karate i skijanje. Kao hrvač prošao je sve uzrasne natjecateljske kategorije. Bio je viceprvak SRH u hrvanju grčko-rimskim načinom za juniore 1989 godine, te viceprvak RH u hrvanju slobodnim načinom za seniore 1995. godine. Trenirao je više desetaka osvajača medalja na prvenstvima Hrvatske u svim uzrastima (dječacima, kadetima, juniorima i seniorima). Drži trenerski rekord sa osvojenih 6 prvih mjesta od 10 ukupno težinskih kategorija na Prvenstvu Hrvatske za kadete 2004. godine. Trenerskim poslom bavi se od 1994 godine, kao trener u školama hrvanja. Od 2000 godine radi kao profesionalni trener hrvanja. Nekoliko godina obnašao je i funkciju pomoćnika trenera kadetske reprezentacije Hrvatske (2002, 2003), a četiri godine bio je i prvi trener kadetske reprezentacije Hrvatske (2004, 2005, 2007, 2008). Sa hrvačima koje je trenirao u klubu i u reprezentaciji postizao je zapažene rezultate. Na Europskom prvenstvu za kadete (do 17 godina) 2005. godine u Albaniji, sa Sinišom Hogačem osvaja prvu medalju (brončanu) sa Europskih prvenstava za Hrvatsku, a još tri hrvača zauzimaju plasmane među deset najboljih u svojim kategorijama. Na Europskom prvenstvu za kadete u Poljskoj 2007. godine sa Markom Koščevićem zauzima vrlo dobro 5 mjesto. Na Europskom prvenstvu za kadete (do 17 godina) 2008. godine Latviji, sa Dominikom Etlingerom osvaja brončanu medalju. Od 2010 do sredine 2011 godine bio je izbornik (šef stručnih stožera) seniorske, juniorske i kadetske reprezentacije Hrvatske, a 2010 godine sa reprezentativcima osvaja 4 medalje na velikim natjecanjima. Te 2010 godine Tonimir Sokol osvaja brončanu medalju na seniorskom Europskom prvenstvu u Azerbejdžanu, Nenad Žugaj osvaja brončanu medalju na seniorskom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Dominik Etlinger osvaja srebrnu medalju na juniorskom (do 20 godina) Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj, a Kristijan Šimatić osvaja brončanu medalju na Europskom prvenstvu za kadete (do 17 godina) u Bosni i Hercegovini. Od ostalih rezultata izdvaja 5 mjesto Bože Starčevića, hrvača kojega je trenirao u klubu, na Svjetskom prvenstvu 2007 godine za juniore (do 20 godina) u NR Kini. Trenutno obavlja funkciju člana Izvršnog odbora Hrvatskog hrvačkog saveza i Udruge hrvačkih trenera Hrvatske. Uz navedeno dr.sc. Mario Baić bio je voditelj seminara za licenciranje hrvačkih trenera Hrvatske, a samostalno i u koatorstvu objavio je ukupno više desetaka stručnih radova iz Hrvanja u zbornicima domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova.

 

Izv. prof. dr. sc. Mario Baić bio je član radne skupine Ministarstva znanosti obrazovanja i športa za pripremu Zakona o športskoj inspekciji, kao i izmjena i dopuna Zakona o športu.

Znanstvena djelatnost: Dr. sc. Mario Baić izabran je krajem 2017. godine u znanstveno – nastavno zvanje i na radno mjesto izvanrednog profesora u znanstvenom području društvenih znanosti - polje kineziologije. Tijekom studija (dodiplomskog i poslijediplomskog) te nakon njega sudjelovao je u mnogim znanstveno-stručnim istraživanjima i konferencijama o čemu svjedoče napisani i objavljeni radovi. Do prijave samostalno i u koautorstvu objavio je više desetaka znanstvenih radova. Suradnik je na dijelu udžbenika dr.sc. Hrvoja Sertića pod naslovom „Osnove borilačkih sportova (judo, karate, hrvanje)“. Jedan je od autora udžbenika „Primjena hrvanja u ostalim sportovima“. Sudjelovao je ili sudjeluje kao suradnik na projektima MZOŠ RH „Praćenje promjena antropološkog statusa djece u hrvačkim sportovima“, voditelja projekta prof. dr.sc. Hrvoja Sertića, broj projekta 0034214 (2002. – 2006.), te od 2007 godine na projektu prof. dr. sc. Franje Prota, „Razvoj algoritama za testiranje multivarijatnih strukturalnih hipoteza“, broj projekta 034-034 2618-222. Uz navedeno, dr.sc. Mario Baić dopredsjednik je i član više organizacijskih i programskih odbora međunarodnih znanstvenih i stručnih konferencija. Bio je prvi urednik zbornika radova međunarodne znanstvene i stručne konferencije iz hrvanja održane 2017. godine u Novom Sadu, te prvi urednik zbornika radova međunarodne znanstvene konferencije vezane za tjelesno vježbanje i zdravlje održane 2018. godine u Poreču.  Član je uredništva časopisa International Journal of Wrestling Science (USA) i International Journal of Sport Studies for Health (IRN). U Predsjedništvo Međunarodne znanstvene asocijacije Sport Kinetics (IASK), za Dopredsjednika, izabran je 2018. godine.

 

Nagrade i priznanja:

2003. – Dobitnik je specijalne nagrade za mlade znanstvenike na međunarodnoj konferenciji u Poljskoj.

2010.  – Dobitnik je priznanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za osobite uspjehe za stručni rad u sportu

2014. - dobitnik je nagrade FILA-e (Svjetske hrvačke federacije) za promociju i razvoj hrvanja u Republici Hrvatskoj i svijetu

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.
Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.

Izabrane publikacije

UDŽBENICI

  

1.        Sertić, H. (2004). Osnove borilačkih sportova (judo, karate, hrvanje). Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. (Marić, J i Baić, M. suradnici na dijelu udžbenika iz hrvanja)

 

2.        Marić, J., Baić, M., Cvetković, Č. (2007). Primjena hrvanja u ostalim sportovima. Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

Napomena: večina znanstvenih i stručnih radova upisana je u CROSBI, ResearchGate, Google Scholar. Linkovi su:

 

http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=283706&autorsko=Prika%BEi+radove

https://www.researchgate.net/profile/Mario_Baic

https://scholar.google.hr/citations?user=7oDp_9EAAAAJ&hl=en

Profesionalni interesi i članstva

IASK (International Association of Sport Kinetics)

- Vice - President

 

UWW (United World Wrestling)

- Scientific Commission member

 

HRVATSKI HRVAČKI SAVEZ

- član Izvršnog odbora

 

UDRUGA HRVAČKIH TRENERA HRVATSKE

- član Izvršnog odbora

Izabrani projekti

Sudjelovao na projektu MZOŠ RH "Praćenje promjena antropološkog statusa djece u hrvačkim sportovima", voditelja doc.dr.sc. Hrvoja Sertića, broj projkta 0034214 (2002. - 2006.)

Sudjeluje na projektu MZOŠ RH "Razvoj algoritama za testiranje multivarijatnih strukturalnih hipoteza", voditelja prof.dr.sc. Franje Prota, broj projekta 034 - 034 2618-222

Povijest zaposlenja

Od 2003. godine vanjski je suradnik na predmetima Hrvanje i Borilački sportovi.

Od 2007. godine zaposlen na Kineziološkom fakultetu u statusu VIŠEG ASISTENTA za područje društvenih znanosti, znanstveno polje odgojne znanosti za predmet HRVANJE

Od 2011. godine zaposlen na Kineziološkom fakultetu u statusu nastavnika u znanstveno-nastavnom zvanju i na radnom mjestu DOCENTA na predmetu HRVANJE.

Od 2017. godine zaposlen na Kineziološkom fakultetu u statusu nastavnika u znanstveno-nastavnom zvanju i na radnom mjestu IZVANREDNOG PROFESORA na predmetu HRVANJE.

Hobiji i osobni interesi

Rad za lokalnu zajednicu