Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

O djelatniku

prof. dr. sc. Nenad Marelić

Zvanje: redoviti profesor u trajnom zvanju

Konzultacije:

Utorak u 9,00 sati

Nastava

integrirani prijediplomski i diplomski

diplomski

prijediplomski

Životopis

Nenad Marelić rođen je 13.01.1965. godine u Zadru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu upisao se 1983. godine. Iste godine odlazi na osluženje vojnog roka. Godine 1984. započinje redoviti studij VII/1 stupnja koji završava 1989. godine. Godine 1992. zapošljava se na tadašnji Fakultet za fizičku kulturu na kojem magistrira prvo na stručnom, a kasnije na znanstvenom smjeru te doktoria 1999. godine.

Odbojkom  se počeo baviti 1979. godine, kao mlađi kadet u OK „Zadar“. U svojoj sportskoj karijeri bio je član kadetske, juniorske i seniorske reprezentacije Hrvatske, a dolaskom na studij u Zagreb postaje član prvoligaških ekipa AOK Mladost-Monter-Zagreb s kojom nastupa u prvenstvu države i Ligi prvaka Europe (klub u sezoni 1986/87 osvaja Kup bivše Jugoslavije), zatim nastupa za klubove OK Novi Zagreb, OK Hrvatski Dragovoljac. Trenerskim pozivom bavi se od 1989. godine, kada je i bio zaposlen kao profesionalni trener u odbojkaškom klubu „Zadar“. Sa mlađim kategorijama postiže niz uspjeha, dok sa seniorskom ekipom  "Zadra" kao trener i igrač osvaja republičko prvenstvo Hrvatske 1991. godine i u kvalifikacijama stječe pravo nastupa u Prvoj saveznoj ligi.

Zatim je vodio juniorsku žensku i mušku ekipu Mladosti iz Zagreba, te prvoligaški klub Hrvatski Dragovoljac iz Zagreba. 1996. godine godine radi kao statističar seniorske muške odbojkaške reprezentacije. Godine 1998. postaje selektor i trener seniorske odbojkaške reprezentacije odbojke na pijesku. Nakon toga obavlja funkciju pomoćnog trenera seniorske muške odbojkaške reprezentacije. Godine 2001. radi kao trener juniorske muške odbojkaške reprezentacije s kojom se nakon dugo vremena Hrvatska kvalificira na EP. Dužnosti sportskog direktora AOK Mladost – Zagreb obavlja u sezoni 2003/04. i 2004/05. godine.

Danas je Nenad Marelić redoviti profesor i nosioc predmeta odbojka na sveučilišnom studiju i Centru za školovanje kadrova, predstojnik Katedre za kompleksne sportove i zamjenik predstojnika Zavoda za sport na Kineziološkom fakultetu.

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.
Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.

Izabrane publikacije

Janković, V. i N. Marelić (1995): Odbojka. Fakultet za fizičku kulturu.

Marelić, N. i V. Janković (1996): Odbojkaške tehnike. Cezar press, Zadar.

Marelić, N. (1989) Škola odbojke. Odbojkaški savez općine Zadar.

Janković, V. i N. Marelić (2003). Odbojka za sve. Autorska naklada, Zagreb.

Marelić, N., Marelić, S., Đurković, T., Rešetar, T. (2008). Nastavne teme iz odbojke za osnovne škole – priručnik za učitelje tjelesne i zdravstvene kulture. Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.

Izabrani projekti

  • Aktivno sudjelovanje u realizaciji znanstvenih projekata u periodu od 1991. do 1995. godine. PROGRAMIRANJE KINEZIOLOŠKIH TRANSFORMACIJSKIH PROCESA  Voditelj: prof.dr. sc Dragan Milanović,  Fakultet za fizičku kulturu u Zagrebu.
  • Aktivno sudjelovanje u realizaciji znanstvenih projekata u periodu od 1995. do 2000. godine MODELI PREPOZNAVANJA I KONTROLE OMETAJUĆIH FAKTORA U KINEZIOLOŠKIM AKTIVNOSTIMA

Nositelj  je 3 projekata Ministarstva znanosti i tehnologije:

1. ANALIZA EKIPNIH KARAKTERISTIKA IGRE U VRHUNSKOJ ODBOJCI. 1999. - 2002. godine

2. RELACIJE EKIPNIH KARAKTERISTIKA ODBOJKAŠKE IGRE 2003. – 2007. godine

3. POVEZANOST SITUACIJSKIH PARAMETARA I TEHNIČKE IZVEDBE ELEMENATA U ODBOJCI 2008. - 2013. godine

Povijest zaposlenja

Godine 1992. primljen je na Fakultet za fizičku kulturu u svojstvu mlađeg istraživača. Magistarsku radnju na stručnom poslijediplomskom studiju, pod naslovom „Analiza utjecaja nekih tehničko-taktičkih elemenata u odbojci na rezultat u odbojkaškom setu“, obranio je 1995 godine. Iste godine objavljuje (zajedno sa dr. V. Janković) i udžbenik iz odbojke, pod naslovom „Odbojka“, te priručnik „Odbojkaške tehnike“. Upisuje se na znanstveni poslijediplomski studij, te po drugi puta magistrira na Fakultetu za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjeluje u izradi HNOSA te objavljuje i priručnik (2008. godine) pod nazivom „Nastavne teme iz odbojke za osnovne škole – priručnik za učitelje tjelesne i zdravstvene kulture“.

Dana 29. listopada 1998. godine obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom „Kineziološka analiza karakteristika ekipne igre odbojkaša juniora“. Dana 1. lipnja 2000. godine izabran je u zvanje docenta, te u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora.

U znanstvenim i stručnim časopisima objavio je više od pedeset znanstvenih i stručnih radova. Objavio je dvije knjige i tri priručnika iz odbojke. Pokrenuo je stručni časopis kojem je bio i glavni urednik pod nazivom «Odbojkaški trener». Aktivno djeluje kao recenzent u časopisima Kineziologija i Hrvatski Športskomedicinski Vjesnik i zbornicima radova te je član uredništva Hrvatskog Športskomedicinskog Vjesnika. Na Sveučilištu u Splitu  na sadašnjem Kineziološkom fakultetu bio je nosioc predmeta i predavač iz predmeta odbojka. Na redovitom studiju u Ljubljani na Fakultetu za šport radio je kao predavač na usmjerenju iz odbojke. U dva mandata izabran je za predstojnika Zavoda za sport pri Kineziološkom fakultetu.

Danas, Nenad Marelić zaposlen je kao redoviti profesor na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na predmetu Odbojka.