Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

Europski tjedan testiranja na HIV 2021.

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, na čelu s prof. dr. sc. Sanjom Musić Milanović, pridružuje se Europskom tjednu testiranja na HIV provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja brzim testovima.

Pod sloganom „Nema maženja bez paženja“ obilježit će se Europski tjedan testiranja (engl. European testing week, ETW) na HIV od 22. do 26. studenog 2021. ususret 1. prosincu - Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a.

Tijekom ETW-a, europske zemlje pozivaju se da svojim aktivnostima doprinesu informiranju građana o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja.

Testiranja će se provoditi radnim danima od 22. do 26. studenog u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na adresi Rockefellerova 12 (prizemlje), od 15 do 19 sati.

Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije koji se koristi u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a je 99,8%.

Postupak testiranja započinje kratkim razgovorom sa savjetnikom/icom, a zatim se pristupa brzom testu. Brzi test se provodi uzimanjem nekoliko kapljica krvi iz prsta te je već kroz nekoliko minuta poznat HIV status osobe koja se testira.  U slučaju pozitivnog testa, na licu mjesta se pruža prva psihološka pomoć te se osobu upućuje na daljnju obradu i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Prvih 50 osoba koje u Savjetovalištu prilikom testiranja izgovore „magičnu“ rečenicu „Nema maženja bez paženja“ čeka poklon iznenađenja za ohrabrenje.

Aktivnosti projekta pratite poutem službene web stanice projekta www.zivjetizdravo.eu i društvenih mreža projekta Živjeti zdravo – Facebooku i Instagramu.

 

Popis obavijesti


Korisni linkovi


Studijski centar za izobrazbu trenera

Kinesiology

Kinesiology

PROSI

erasmus

UNIC

 


Obavijest

Poštovani posjetitelji KIF WEB-a,

Molimo Vas da nam dojavite sve pogrešne ili zastarjele informacije, te ukoliko imate prijedloge i sugestije javite nam na webmaster(at)kif.hr.

Hvala!