Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

U okviru Državnog stručnog skupa u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje voditeljima županijskih stručnih vijeća učitelja/nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture prezentirani su rezultati projekta FitBack financiranog u sklopu programa Erasmus+. Na spomenutom skupu održanom 21.veljače na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu sudionici su upoznati s jedinstvenom europskom platformom za praćenje tjelesnog fitnesa učenika (www.fitbackeurope.eu). Ta interaktivna platforma nudi dva vrlo praktična alata usmjerena na dvije različite ciljne skupine, a to su jedinstveno Izvješće FitBack o fitnesu djece namijenjeno mladima i njihovim učiteljima, roditeljima, trenerima i liječnicima te praktičan vodič za izgradnju i provedbu nacionalnog sustava za praćenje fitnesa djece i adolescenata namijenjen kreatorima javnih politika.

Tim istraživača s Kineziološkog fakulteta okupljen u projektu FitBack iskoristio je ovu prigodu za pokretanje diskusije o prilikama i izazovima uspostave nacionalnog sustava praćenja tjelesnog fitnesa u Republici Hrvatskoj. Iako se u hrvatskim školama fitnes redovito mjeri, ne postoje alati koji bi omogućili sustavno praćenje fitnesa učenika ni centralni sustav sakupljanja i obrade podataka koji bi omogućio kreiranje javnih politika vođenih podacima. U tom su smislu predstavljeni su primjeri dobre prakse europskih zemalja koje imaju uspostavljen sustav praćenja fitnesa djece, prokomentirane očekivane poteškoće i moguća rješenja, definirani dionici i njihova potencijalna zaduženja i odgovornosti te predložen algoritam za uspostavu nacionalnog sustava praćenja tjelesnog fitnesa u RH. Vjerujemo da će donosioci odluka na svim razinama vlasti prepoznati važnost tjelesnog fitnesa za zdrav razvoj djece i iskoristiti resurse dostupne na FitBack platformi kako bi zajedničkim naporima uspostavili efikasan nacionalni sustav praćenja fitnesa u hrvatskim školama. Kineziološki fakultet prepoznat je kao važan dionik u tom procesu i spreman je pomoći znanjem i iskustvom stečenim kroz godine istraživanja tih fenomena.

Popis obavijesti


Korisni linkovi


Studijski centar za izobrazbu trenera

Kinesiology

Kinesiology

PROSI

erasmus

UNIC

 


Obavijest

Poštovani posjetitelji KIF WEB-a,

Molimo Vas da nam dojavite sve pogrešne ili zastarjele informacije, te ukoliko imate prijedloge i sugestije javite nam na webmaster(at)kif.hr.

Hvala!