Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

što je eduroam?

Kako na jednostavan i siguran način pristupiti Internetu u Hrvatskoj, ali i ...

Razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računalne i telekomunikacijske opreme omogućio je korisnicima Interneta izbor različitih načina spajanja na mrežu. Uz uobičajenu uporabu lokalne mreže ustanove (LAN) i pristup modemom dobili smo mogućnost bežičnog spajanja (eng. wireless), ADSL-om ili kabelskom vezom. Mogućnost spajanja na Internet različitim tehnologijama ugrađena je u svako osobno računalo, dlanovnik, PDA uređaj pa i mobitel.

Osim toga korisnici iz akademske i istraživačke zajednice sve su mobilniji te traže pristup internetu i servisima na koje su navikli i izvan granica svoje ustanove, akademske mreže, zemlje. Bolonjski proces u Europi dakako pogoduje takvom trendu - posebno medju studentskom populacijom.

U takvim se uvjetima nametnula ideja omogućavanja bežičnog, ali i tzv. wired (žicom, kroz LAN) pristupa po 802.1x standardu oslonjenog na hijerahiju radius poslužitelja - upravo onakvu kakva postoji u okviru AAI@EduHr sustava.

Ovaj koncept pristupa razvijen je pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža - TERENA-e i dobio je naziv eduroam.

U okviru AAI@EduHr projekta eduraom.hr dobio je svoje mjesto i web stranice (www.eduroam.hr) po uzoru na ostale nacionalne eduroam sustave u Europi i svijetu. Na naslovnici web sjedišta nalazi se karta s mjestima - pristupnim točkama u Hrvatskoj. Nadamo se da će broj tih mejsta rasti iz dana u dan.

A korištenje je doista lako. Trebat će vam tek odgovarajući klijentski program na vašem računalu (tzv. supplicant) i dakako vaš AAI@EduHr elektronički identitet (pogledajte upute).

 

... diljem Europe (i svijeta)?

Hrvatska je zahvaljujući projektu AAI@EduHr od samoga početka aktivna članica eduroam zajednice koja se danas širi i izvan Europe. Eduroam je zamišljen kao paneuropksi romaing sustav koji na jednostavna način omogućuje npr. nastavniku Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu da se svojim računalom, tijekom boravka na Svečilištu u Amsterdamu spoji na mreži rabeći svoj AAI@EduHr elektronički identitet.

Sve informacije o eduroamu mogu se naći na adresi www.eduroam.org. Sustav se rabi izvan granica Hrvatske rabi na posve isti način kao i kod kuće. Kartu s pristupnim točkama naći ćete putem www.eduroam.org (ili izravno na monitor.eduroam.org/user_map/).


 

Za bežični (wireless) i wired (žicom, kroz LAN) pristup po 802.1x standardu mreži u eduroam sustavu potrebno je na vašem računalu instalirati odgovarajući klijentski program (supplicant). Osim toga potrebno je posjedovati i AAI@EduHr elektronički identitet.

eduroam.hr skup usluga za koje je je potrebno instalirati supplicant program čine:

  • StuDOM
  • bežični pristup ili pristup kroz lokalnu mrežu (LAN) putem pristupnih točaka na ustanovama u Hrvatskoj uvrštenih u sustav eduroam.hr (wireless i wired AAI@EduHr pristupne točke u Hrvatskoj)
  • globalni roaming sustav (eduroam).

eduroam installer

eduroam installer je alat koji omogućuje krajnjim korisnicima jednostavno i pouzdano konfiguriranje uređaja (računala, prijenosnika, pametnog telefona) za pristup mreži po eduroam standardu.

eduroam installeru pristupite ovdje.

 Za korisnike koji ne mogu ili ne žele koristiti eduroam installer donosimo dodatne informacije o podešavanju uređaja.

Osnovne postavke za podešavanje supplicanta:

Provjera serverskog certificata Obavezna - certifikat dostupan na stranicama davatelja elektronickog identiteta ili http://installer.eduroam.hr/
Vanjska korisnička oznaka
(outer identification)
uid@realm.hr
Korisnička oznaka
(inner identification)
uid@realm.hr
EAP vrsta EAP-TTLS
Unutrašnji protokol
(inner authentication)
PAP

Dopunske informacije

Popis obavijesti