Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

što je eduroam?

Kako na jednostavan i siguran način pristupiti Internetu u Hrvatskoj, ali i ...

Razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računalne i telekomunikacijske opreme omogućio je korisnicima Interneta izbor različitih načina spajanja na mrežu. Uz uobičajenu uporabu lokalne mreže ustanove (LAN) i pristup modemom dobili smo mogućnost bežičnog spajanja (eng. wireless), ADSL-om ili kabelskom vezom. Mogućnost spajanja na Internet različitim tehnologijama ugrađena je u svako osobno računalo, dlanovnik, PDA uređaj pa i mobitel.

Osim toga korisnici iz akademske i istraživačke zajednice sve su mobilniji te traže pristup internetu i servisima na koje su navikli i izvan granica svoje ustanove, akademske mreže, zemlje. Bolonjski proces u Europi dakako pogoduje takvom trendu - posebno medju studentskom populacijom.

U takvim se uvjetima nametnula ideja omogućavanja bežičnog, ali i tzv. wired (žicom, kroz LAN) pristupa po 802.1x standardu oslonjenog na hijerahiju radius poslužitelja - upravo onakvu kakva postoji u okviru AAI@EduHr sustava.

Ovaj koncept pristupa razvijen je pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža - TERENA-e i dobio je naziv eduroam.

U okviru AAI@EduHr projekta eduraom.hr dobio je svoje mjesto i web stranice (www.eduroam.hr) po uzoru na ostale nacionalne eduroam sustave u Europi i svijetu. Na naslovnici web sjedišta nalazi se karta s mjestima - pristupnim točkama u Hrvatskoj. Nadamo se da će broj tih mejsta rasti iz dana u dan.

A korištenje je doista lako. Trebat će vam tek odgovarajući klijentski program na vašem računalu (tzv. supplicant) i dakako vaš AAI@EduHr elektronički identitet (pogledajte upute).

 

... diljem Europe (i svijeta)?

Hrvatska je zahvaljujući projektu AAI@EduHr od samoga početka aktivna članica eduroam zajednice koja se danas širi i izvan Europe. Eduroam je zamišljen kao paneuropksi romaing sustav koji na jednostavna način omogućuje npr. nastavniku Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu da se svojim računalom, tijekom boravka na Svečilištu u Amsterdamu spoji na mreži rabeći svoj AAI@EduHr elektronički identitet.

Sve informacije o eduroamu mogu se naći na adresi www.eduroam.org. Sustav se rabi izvan granica Hrvatske rabi na posve isti način kao i kod kuće. Kartu s pristupnim točkama naći ćete putem www.eduroam.org (ili izravno na monitor.eduroam.org/user_map/).


eduroam @ KIF

Na Kineziološkom fakultetu odnedavno je u funkciji bežični pristup Internetu koristeći sustav eduroam.

 

Za bežični (wireless) pristup Internetu uz pomoć eduroam-a potrebno je na vašem računalu instalirati eduroam installer koji omogućuje krajnjim korisnicima jednostavno i pouzdano konfiguriranje uređaja (računala, prijenosnika, pametnog telefona) za pristup mreži po eduroam standardu.

 

Osim toga potrebno je posjedovati i AAI@EduHr elektronički identitet.

 

eduroam.hr skup usluga za koje je potrebno instalirati supplicant (eduroam installer) program čine:

  • StuDOM
  • bežični pristup ili pristup kroz lokalnu mrežu (LAN) putem pristupnih točaka na ustanovama u Hrvatskoj uvrštenih u sustav eduroam.hr (wireless i wired AAI@EduHr pristupne točke u Hrvatskoj)
  • paneuropski romaing sustav (eduroam).

Više informacija o novoj usluzi i uputama kako koristiti uslugu možete pronaći na KIF eduroam stranicama.

 

Također Vas obaviještavamo da postojeći sustav bežičnog (wireless) pristupa Internetu na Kineziološkom fakultetu (KIF HOTSPOT) od 01.04.2014. bit će ukinut u ovom obliku kako je do sada bio u funkciji, stoga Vas molimo da čim prije podesite Vaše mobilne uređaje za spajanje na eduroam. eduroam installeru pristupite ovdje.

 

Popis obavijesti